Napsali: „Vzhledem k tomu, že je obtížné zabránit minimálnímu stupni kontaminace lepkem v denní stravě, získal koncept denní přípustné dávky lepku zvláštní pozornost. Podle nedávných systematických přezkoumání při denní dávce 10 – 50 mg lepku jsou nepravděpodobné významné histologické abnormality.“

Vědci posoudili 205 bežně dostupných bezlepkových výrobků, včetně těstovin, chleba a mouky, nakoupených v Itálii, Španělsku, Německu a Norsku. Zjistili, že 99,5 % z nich obsahovala v souladu se zákonem méně než 20 mg lepku na kilogram. Navíc dokonce 94 % těchto potravin obsahovalo méně lepku než je hranice kvantifikace (5 mg lepku/ kilogram).

Výzkumníci tedy došli k závěru, že riziko poškození střevní sliznice prostřednictvím výrobků označených „bez lepku“ je velmi nízká. Vypočítali, že dané výrobky představují riziko nepříznivých účinků pro 0,47 % lidí nemocných celiakií.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition