CZ en sk facebook

Recepty

Sýrový dortík s bagetkami

  • 13_syr_s_bagetkami4 porce:
  • 200 g čerstvého přírodního sýra
  • 100 g měkkého tvarohu
  • svazek pažitky
  • 5 plátků želatiny
  • sůl
  • 1 bílek
  • 4 ks Bagetek Racio
  • 50 g modrého sýra
  • lžíce strouhaného parmezánu

Postup:
1. Modrý sýr rozdrobíme do rendlíku a zalijeme 100 ml vody, přidáme parmezán a pomalu necháme rozvařit. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom lžičkou několikrát opatrně postupně přelijeme bagetky.

2. Do misky se studenou vodou vložíme plátky želatiny a necháme nabobtnat.  V kovové míse rozšleháme sýr s polovinou pažitky a tvarohem. Osolíme a i s mísou směs nad párou za stálého míchání nahřejeme asi na 30°C.

3. Želatinu lehce vymačkáme a dáme do skleněné misky. Zakryjeme fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit. Vmícháme jí do rozmíchaného sýra a necháme stát.

4. Vhodnou kulatou misku o průměru asi 10 cm vyložíme fólií. Vyšleháme sníh z bílku a špetky soli a opatrně ho vmícháme do sýra.
5. Na dno dáme misky třetinu hmoty. Přidáme 2 ks Bagetek Racio, zakryjeme druhou třetinou sýra, přidáme zbylé Bagetky Racio a zakryjeme zbylým sýrem. Povrch posypeme zbylou pažitkou, překryjeme fólií a necháme do druhého dne dobře proležet.
Doba přípravy : asi 40 minut plus doba tuhnutí

Tip: Jako alternativu můžeme místo Bagetek Racio použít 2 ks Toastu Multigrain Racio.

Velikonoční nádivka

  • nakyp-z-knackebrotu-36 plátku žitného knäckebrotu Racio
  • 150 ml mléka
  • 3 vajíčka
  • 150 g šunky
  • hrst petrželky, pažitky a libečku
  • muškátový květ
  • pepř
  • olivový olej
  • česnek

Knäckebroty rozdrťte v mixéru a zalijte mlékem s rozkvedlanými žloutky, se špetkou muškátového květu a mletého pepře. Po 5 minutách vše rozmělněte na kaši a vmíchejte šunku pokrájenou na kostičky, sekané bylinky, třený česnek, olej podle potřeby a nakonec zlehka zašlehejte tuhý sníh z bílků. Směs rozetřete do pekáčku a zapékejte asi 15 minut, aby se na povrchu vytvořila kůrka.

Veselé svačinky (nejen) pro děti

oblicejeSvačina neodmyslitelně patří k pravidelnému dennímu režimu každého školáka. Nejenže napomáhá soustředění, ale lze díky ní dokonce předcházet obezitě. Zvláště, pokud se při její skladbě držíme zásad zdravého stravování bez přemíry tuků a cukrů. Jíme však i očima a u dětí to platí dvojnásob, proto jim jistě svačinky v podobě zábavných obličejíčků a zvířátek jistě přijdou vhod.

Tip:
Při přípravě je dobré si jednotlivé ovocné a zeleninové komponenty, krémy a pomazánky nachystat předem a dekorovat vše až těsně před podáváním, aby svačinky zůstaly krásně čerstvé, křehké a křupavé.

Slané obličeje

Střapatý kluk
4 ks

4 plátky Racio Silouette rýžové s jáhlami

Krém
60 g krémového sýra
30 g polotučného tvarohu
30 g taveného nízkotučného sýra
sůl

Dekorace
100 g sýru typu blaťácké zlato
1 vejce vařené natrvrdo
2 černé olivy
4 plátky šunky
2 ředkvičky
kousek žluté papriky
1 cherry rajčátko

Postup:
Připravíme si veškeré dekorace – ze šunky si vykrojíme kroužky, zbytek šunky posekáme na jemno a nasypeme do misky. Přimícháme krémový sýr s tvarohem a taveným sýrem, popřípadě přisolíme.
Vejce překrojíme na polovinu a potom na plátky.  Z oliv vykrojíme malé čočky na paneky očí, sýr typu blaťácké zlato prolisujeme přes lis na česnek , ředkvičky nakrájíme na plátky, šery rajčátko rozkrojíme na čtvrtiny, z papriky vyřízneme klínky na nos.
Chlebíček potřeme krémem, přidáme plátek šunky, naaranžujeme vlasy ze sýra protlačeného lisem na česnek a obličej dodekorujeme vytvořením očí, uší, nosu a úst dle obrázku.

Dlouhovlasá holčička
4 ks

8 plátků Racio Cornies kukuřičné se lněným semínkem

Krém
100 g krémového sýra
150 g měkkého tvarohu
sůl

Dekorace
4 ředkvičky
paprika žlutá
¼ okurky
4 ks sýrových korbáčků
2 černé olivy
čerstvé klíčky
4 plátky kuřecí šunky

Postup:
Šunku vykrojíme do požadovaného tvaru, zbytek pokrájíme na jemno a dáme do mísy. Z ředkviček si nakrájíme potřebný počet plátků a zbytek nastrouháme na jemno, opatrně z nich vymačkáme šťávu a přidáme k šunce. Z okurky odkrojíme 2 plátky a překrojíme na polovinu, zbytek okurky jemně nastrouháme a osolíme ji.
V misce smícháme krémový sýr s tvarohem a solí. Polovinu směsi smícháme se ředkvičkami a šunkou, druhou polovinu smícháme s nastrouhanou okurkou, ze které vymačkáme nejprve šťávu.
Čtyři chlebíčky potřeme ředkvičkovým krémem, čtyři okurkovým, které následně posadíme na ředkvičkový krém. Přidáme kolečko šunky, vlasy vyrobíme z korbáčků, které rozdělíme na jednotlivé pramínky a následně z nich ještě natrháme tenčí cáry v požadované délce vlásků. Nakonec obličej dokončíme – z plátků ředkviček a kousků oliv uděláme oči, z papriky vykrojíme kolečka na nos a mašličky do vlásků, z klíčků uděláme „čupřinu“ na vrcholu hlavy a z poloviny kolečka okurky pusinku.

Usměvavá indiánka
4 ks

8 ks Racio Bio Špaldové chlebíčky

krém
100 g krémového sýra
50 g tvarohu
1 malá karotka vařená
100 g vařené červené čočky
sůl

černé olivy
uvařené sépiové špagety
4 růžičky krátce povařené brokolice
2 ředkvičky
4 plátky mrkve

Postup:
V sekacím strojku posekáme uvařenou karotku, smícháme s čočkou, krémovým sýrem, tvarohem a podle chuti osolíme. Ředkvičky pokrájíme na plátky a klínky, olivy na kroužky a z mrkve vykrojíme 4 střapce. Chlebíčky potřeme krémem a posadíme dva na sebe. Obličejíčky uděláme tak, že z pokrájených špaget naaranžujeme vlasy, oči tvoří tenké plátky oliv, z plátků a klínků ředkviček budou nos, pusa a ozdoba na vrcholku hlavy, a brokolice a střapce z mrkve vzhled indiánky krásně doplní.

obliceje2Sladká zvířátka

Dobrácký medvídek
4 ks

2 plátky Racio Jazýčky s jahodovou příchutí
4 plátky Racio Siloulette  rýžové s jáhlami
8 plátků Racio Bio Špaldové chlebíčky
4 ks  Racio Veverčiny kokosky

Krém
polotučný tvaroh
hořká čokoláda

Dekorace
bílé hroznové víno
třešně

Postup:
Tvaroh necháme alespoň 20 minut při pokojové teplotě. Čokoládu nahřejeme a promícháme s tvarohem. Část krému dáme do malého kornoutku.
Hroznové víno rozkrojíme podélně na polovinu a potom na silnější plátky, z třešní ořízneme z obou stran pecky dvě filátka.
Z Bio špaldových chlebíčků vyřízneme kolečka potřebného průměru a čtyři z nich rozkrojíme na polovinu – budou z nich uši, z vykrojených koleček pak uděláme základ čumáku. Z jazýčků s jahodovou příchutí vykrojíme ústa. Chlebíčky Silouette rýžové s jáhlami potřeme čokoládovým krémem, na něj přilepíme kolečko, které tvoří čumák a uši, jejichž okraje zvýrazníme krémem nastříkaným pomocí kornoutku. Obličej dokončíme tak, že kornoutkem uděláme drobné body na místa, kam dolepíme oči z třešní, ústa vykrojené z Racio Jazýčku, nos, jenž je jedna Racio Veverčina kokoska, a uši doplníme plátky hroznového vína.


Naštvaný kocour
4 ks

4 plátky Racio Silouette  špaldové
4 plátky Racio Jazýčky s jahodovou příchutí

krém
100 g polotučného tvarohu
50 g burákového másla
½ banánu
50 g čokoládové pomazánky

Dekorace
mrkev
třešně
jahody

Postup:
V misce rozmačkáme vidličkou banán s čokoládovou pomazánkou, přidáme tvaroh, burákové máslo a vše promícháme. Škrabkou z mrkve skrojíme 4 plátky a z nich si nařežeme tenké proužky, které použijeme na fousky. Z třešní po obou stranách pecky seřízneme filátka a jahody nakrájíme na čtvrtiny. Z Racio Jazýčků s jahodovou příchutí vykrojíme kulatým vykrajovátkem požadovaný tvar kočičí tlamičky. Chlebíčky potřeme krémem, do spodní poloviny dáme vykrojenou tlamičku, pod ni zastrčíme jazýček skrojený z třešně, přidáme uši z jahod, mrkvové fousky a kočičí hlavu doplníme kousky třešní jako očí.

Moudrá sova
4 ks

4 plátky Racio Silouette rýžové s jáhlami
8 plátků Racio Simply karotka

krém
150 g polotučného tvarohu
100 g mascarpone
1 polévková lžíce hnědého cukru

na dekoraci
hroznové víno
jahody

Postup:
Tvaroh vyšleháme s mascarpone a  cukrem dohladka. Jahody rozkrájíme na plátky, z kterých budou oči a klínky, které vytvoří zobák a drápky, víno nakrájíme na čtvrtiny, které dotvoří vzhled očí.
Chlebíček potřeme krémem, na něj přilepíme kroužky Simply, přidáme plátky a dílky jahod a dokončíme pokrájeným vínem.


obliceje3Rybičky
12 ks
Korpus:
24 plátků Racio Free Style pečené brambory s kmínem

Krém
100 g růžiček brokolice
100 g lučiny
100 g měkkého polotučného tvarohu
sůl

Dekorace
mrkev
jarní cibulka
žlutá a červená paprika

Postup:
Brokolici nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme do měkka. Scedíme jí a zprudka zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Necháme okapat a v sekacím strojku nasekáme na jemno.
V misce smícháme lučinu s tvarohem, přidáme brokolici a osolíme.
Z plátků oloupané mrkve a natě jarní cibulky si vykrájíme rákosí a z paprik rybičky.
Chlebíčky natřeme krémem a potom je po dvou slepíme k sobě. Doplníme rákosím a rybičkami.

Zapečená ryba s bramborovou kaší a krustou

  • 10_ryba_s_kasi4 porce:
  • 800 g brambor
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 300 g filetů mořských ryb
  • 250 g vyzrálých rajčat
  • 200 g listového špenátu
  • 5 plátků žitného knäckebrotu Racio
  • 50 g olivového oleje
  • 60 g strouhaného sýra
  • máslo na vytření formy


Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky nebo šestiny a uvaříme doměkka.  Brambory scedíme a přes jemné síto je propasírujeme do mísy. Když trochu zchladnou, přimícháme smetanu se žloutkem a podle chuti přisolíme.

2. Špenát důkladně opláchneme, krátce spaříme v osolené vodě a propláchneme studenou vodou.
Rajčata opláchneme a nakrájíme na plátky.

3. Zapékací mísu vytřeme máslem a na dno rozetřeme polovinu kaše, na ní rozložíme listy salátu, potom přidáme rybí maso rozkrojené podle tvaru formy. Osolíme a zakryjeme plátky rajčat

4. Rajčata zakryjeme zbylou kaší, posypeme směsí drceného knäckebrotu Racio, sýra a olivového oleje.  Naplněnou formu vložíme do trouby nahřáté na 165°C a pečeme cca 40 minut. Doba přípravy: asi 80 minut

Zapečené ovoce s kokoskami

  • 12_ovoce_s_kokoskami4 porce:
  • 1 balení veverčiných kokosek
  • 400 g čerstvého ovoce – nejlépe jahody a lesní plody
  • 1,5 balení Veverčiny karamelové kokosky Racio
  • 300 ml mléka
  • ½ pudinkového prášku
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • pár lístků máty
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 40 g másla


Postup:
1. V rendlíku nahřejeme 2/3 mléka. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink a žloutek.  Do mléka nejprve nasypeme špetku soli, potom cukr a vmícháme pudink se žloutkem. Mícháme do zhoustnutí a odstavíme.

2. Zapékací misky lehce vytřeme máslem, na dno rozdrtíme třetinu kokosek, lehce je přelijeme krémem, poklademe plátky jahod a dalším ovocem. Dáme do rozpálené trouby v režimu grilování na nejvyšší stupeň.

3. Pečeme asi 3 minuty, vyndáme, pocukrujeme a doplníme zbylými kokoskami a lístky máty. Doba přípravy: asi 30 minut