CZ en sk facebook

Recepty

Zapečená ryba s bramborovou kaší a krustou

  • 10_ryba_s_kasi4 porce:
  • 800 g brambor
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 300 g filetů mořských ryb
  • 250 g vyzrálých rajčat
  • 200 g listového špenátu
  • 5 plátků žitného knäckebrotu Racio
  • 50 g olivového oleje
  • 60 g strouhaného sýra
  • máslo na vytření formy


Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky nebo šestiny a uvaříme doměkka.  Brambory scedíme a přes jemné síto je propasírujeme do mísy. Když trochu zchladnou, přimícháme smetanu se žloutkem a podle chuti přisolíme.

2. Špenát důkladně opláchneme, krátce spaříme v osolené vodě a propláchneme studenou vodou.
Rajčata opláchneme a nakrájíme na plátky.

3. Zapékací mísu vytřeme máslem a na dno rozetřeme polovinu kaše, na ní rozložíme listy salátu, potom přidáme rybí maso rozkrojené podle tvaru formy. Osolíme a zakryjeme plátky rajčat

4. Rajčata zakryjeme zbylou kaší, posypeme směsí drceného knäckebrotu Racio, sýra a olivového oleje.  Naplněnou formu vložíme do trouby nahřáté na 165°C a pečeme cca 40 minut. Doba přípravy: asi 80 minut

Zapečené ovoce s kokoskami

  • 12_ovoce_s_kokoskami4 porce:
  • 1 balení veverčiných kokosek
  • 400 g čerstvého ovoce – nejlépe jahody a lesní plody
  • 1,5 balení Veverčiny karamelové kokosky Racio
  • 300 ml mléka
  • ½ pudinkového prášku
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • pár lístků máty
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 40 g másla


Postup:
1. V rendlíku nahřejeme 2/3 mléka. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink a žloutek.  Do mléka nejprve nasypeme špetku soli, potom cukr a vmícháme pudink se žloutkem. Mícháme do zhoustnutí a odstavíme.

2. Zapékací misky lehce vytřeme máslem, na dno rozdrtíme třetinu kokosek, lehce je přelijeme krémem, poklademe plátky jahod a dalším ovocem. Dáme do rozpálené trouby v režimu grilování na nejvyšší stupeň.

3. Pečeme asi 3 minuty, vyndáme, pocukrujeme a doplníme zbylými kokoskami a lístky máty. Doba přípravy: asi 30 minut

Zelná polévka bílá

zelna_polevka120 g rýžových vloček RACIO
• 1200 ml vody
• 3 lžičky medu, fruktózy či cukru
• špetka soli, mletého hřebíčku a mleté skořice

• 100 ml zelného láku
• 200 g kyselého zelí
• 1 cibule
• 2 lžíce sádla či oleje
• lžička soli
• lžička cukru
• mletý pepř
• 1 lžička kmínu

Připravíme rýžové mléko a to tak, že zalijeme rýžové vločky vařící vodou a 3 minuty povaříme. Do směsi přidáme koření a rozmixujeme ponorným mixérem. Cibuli nakrájíme a orestujeme na sádle. Zelí nakrájíme a přidáme k cibuli spolu s kmínem. Restujeme, až směs začne hezky vonět, trvá to asi 8 minut. Pak přilijeme zelný lák, rýžové mléko, osolíme, dochutíme cukrem a vaříme na mírném plameni za stálého míchání 25 minut.

Autorka receptu:
Mgr. Zuzana Kobíková
Autorka kuchařských knih
Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec
www.varimslaskou.cz